Trupe

Katara

KATARA sau blestemele oricărei trupe de metal underground din România

Când băieții s-au apucat să lucreze la compozițiile proprii, iar primele piese a ceea ce ulterior avea să devină KATARA au prins contur, Althar și Robi au luat decizia de a cânta despre blesteme. În 2015, când trupa era aproape gata să iasă în fața publicului dar nu avea un nume, ideile au început să curgă din toate părțile, fiecare membru de pe atunci venind cu propriile sale idei referitoare la numele care să îi definească, astfel încât, dacă tot au ridicat "blestemul" la rang de laitmotiv, era logic ca băieții să aleagă un nume care să se potrivească cu ceea ce prezentau scenic și faptic, în cuget și-n simțiri.
Citește mai mult

Astfel, în luna Ianuarie 2014, se naște KATARA, sub inspirația faptului că, în limba greacă, acest cuvânt înseamnă "blestem". KATARA a fost prelucrată prin așchierea trupelor SHEOL (din care au provenit Robi (Robert Both) la chitară bass și Althar (Arthur Kiss) la chitară, trupă care se afla în căutare de vocalist și toboșar) și un alt proiect, de asemenea arădean, care îi avea pe Silviu Ţira la chitară și Leontin Atănăsoaei la tobe. Lor li s-a alăturat Krihakk (Cristian Chesa) la voce, trupa devenind completă: voce, două chitări, chitară bass și tobe. Primul concert sub semnul KATARA a avut loc caracter caritabil, pentru ajutorarea victimelor accidentului de la Clubul Colectiv din București, în data de 14 Noiembrie 2015, în Club Flex din orașul de baștină, în compania trupelor ApocalipS, Progresiv, Mere, Underdose, Corso, SlyStyle, Unity Of Opposites și Lifeline. După primele 3 concerte în această formulă, toboșarul Leontin Atănăsoaei părăsește trupa, în locul acestuia Lupu (Alexandru Sîrbu) devenind cel de-al 5-lea blestem. În fond (dar și în formă), blestemul este un mod accesibil și inevitabil de a privi ciclicitatea vieții, toți suntem blestemați să ne naștem doar ca să murim. Viața este trecătoare, unii privind-o ca pe un lucru rău, pe când alții (printre care și membrii trupei) înfruntă acest blestem și rămân cu capul sus, încrezători în sine că pot trece peste orice și pot să se bucure la maxim de viață. La fel se comportă și cursivitatea plină de izbeliști a arădenilor de față.

În 2017, trupa câștigă semifinala națională de la Timișoara, iar, mai apoi, chiar și finala națională OSTRING de la Cluj-Napoca, calificându-se în finala internatională a competiției, desfășurată în cadrul Rock’N Iași, în cadrul căreia trupa s-a clasat pe locul al 2-lea. Acesta poate fi considerat apogeul festivalier de până în prezent al trupei. Din punctul de vedere al prezenței pe scenele unor festivaluri importante, probabil că cea mai importantă este prezența la Midalidare Rock In The Wine Valley, care a avut loc în Bulgaria și a reunit trupe și artiști de prestigiu precum Gotthard, Dee Snider, Doro, Dirkschneider etc. Un alt apogeu concertistic este prima prezență a grupului la București, în cadrul ediției de debut a Metal Gates Festival, în compania unor trupe precum Primordial, Swallow The Sun, Saturnus etc. De asemenea, în vara anului trecut, KATARA a concertat la Bucovina Rock Castle, în Cetatea de Scaun a Sucevei, în compania unor trupe precum Primordial (din nou), De Staat, 1000mods, Jinjer, Bucovina, Luna Amară, Implant Pentru Refuz, Dirty Shirt, DorDeDuh, Robin And The Backstabbers etc. Tot ca o apariție semnificativă, KATARA a concertat și în cadrul Rivulus Dominarum Metal Fest (Baia Mare), alături de trupele Sick`s Generation, Ethernus, Gothic, Treasondom și Serpent Stream.

Şirul blestemelor pentru KATARA a prins și mai mult contur în ultimii 2 ani. Astfel, la finalul anului 2017, Ţira și Lupu părăsesc trupa, în locul celui din urmă fiind cooptat pentru o perioadă scurtă de timp Cosmin Bîscă, care la rândul său, în anul 2018 a părăsit Aradul pentru Cluj-Napoca și, implicit, și trupa, fiind înlocuit cu Beni Ursulescu. În cele din urmă, în vara anului trecut, Krihakk decide să devină decident al Marii Britanii, astfel încât, după o scurtă perioadă, presărată cu căutări intense, la voce a fost cooptat sătmăreanul Arnold Biro (ex-Unknown Scar, ex-Smog etc.), acesta aducând un plus de melodicitate trupei prin faptul că performează și la vioară. De altfel, încă din anul 2011, pe când exista trupa SHEOL, acesta a cerut câteva dintre piesele trupei, pentru a înregistra elemente de vioară pe ele. De la prima ascultare a pieselor înregistrate cu acest nou instrument, inevitabil gândul ne duce spre pionerii death metal-ului melodic, At The Gates, și al lor album de debut "The Red in the Sky Is Ours". Primul concert KATARA în noua și, totodată, actuala formulă, a avut loc în cadrul Flex Fest Arad 2018, alături de trupele DorDeDuh (din nou), Sur Austru, Things To Come, Domination, Unity Of Opposites, Groovernatores și Bring Floyd.

Ca un corolar emergent activității bogate a trupei în cei peste 3 ani de existența, KATARA a lansat, în data de 4 Ianuarie 2019, albumul de debut "The End", care are o lungime totală de 47 de minute și conține 9 piese. Pe palierul liric, acest album de debut are ca teme de referință: moartea, pierderea, tristețea, suferința, iluziile neconcretizate ale vieții, blestemele și sfârsitul lumii. Muzical, acesta este pironit în limitele unui old school death metal fără compromisuri, cu inserții simfonice datorate viorii. Dincolo de acest caracter organic, albumul "The End" este bogat, abundant, cu o vioară care adaugă câteva pete de culoare peisajelor muzicale. Cele 9 piese, ca de altfel toate piesele KATARA, sunt compuse de Althar, Robi și Silviu, albumul fiind înregistrat timp de 4 luni, în regie proprie.

Specificitatea arădenilor stă, în primul rând, în faptul că inserează puternice valențe simfonice într-un old school death metal apăsat, altminteri un gen muzical extrem de puternic angrenat în pânzele unui trecut glorios la începutul anilor ’90, dar știrbit în plenitudinea-I calitativă de valențe specific contemporane. Până și faptul că membrii sunt ascultători și de muzică clasică, jazz, blues sau rhythm and blues, se resimte în muzica arădenilor, presărată cu virtuozități non-metal. În plan secundar, dar deloc nesemnificativ, este apreciabil modul în care KATARA, în orice componență pe care a avut-o și suntem convinși că o va avea, nu numai că încearcă, dar chiar și reușește să păstreze o balanță între duritate și sensurile ascunse ale cuvintelor, prin creionarea unei punți valorificată prin sentimentul de unitate între fanii trupei, menit să deschidă preferințele muzicale ale ascultătorului "supărat" spre genuri convex diversificate.

Până în acest moment, a fost blestemat publicul (cel mai adesea, fidel și deja format, fapt confirmat prin faptul că, în majoritatea acestor orașe, KATARA a concertat deja de mai multe ori) din Bekescsaba (Ungaria), Mogilowo (Midalidare Rock In The Wine Valley, Bulgaria), Baia Mare, București, Buzău, Cluj-Napoca, Deva, Iași, Oradea, Păulești (Northwest Gathering Satu Mare), Satu Mare, Suceava, Timișoara, Zalău și, desigur, Arad. Pentru anul 2019, KATARA îș propune lansarea unui videoclip pentru piesa "Within". Pentru anul anul 2020, KATARA plănuiește lansarea unui nou album, o nouă etapă diferită prin cursivitate față de ceea ce este "The End".

Arnold - Vocals / violin
Althar - Guitar
Roby - Bass Guitar
Beni - Drums

Ne putem păstra în legătură aici:
Facebook: https://www.facebook.com/katarabandofficial/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC8gpSzeyf-cVgVMzmjjL34w
Bandcamp: https://katara-romania.bandcamp.com/
Email: katara_band@yahoo.com
Tel: +40766231511 (Roby)

Autor: Tudor Bolgar

Articole despre Katara

 


Calendar evenimente

Evenimente și noutăți de azi

Newsletter

Completează adresa ta de email pentru a putea primi ultimele noutăţi şi oferte prezente pe site.